Harmadik lapszám betekintő

Biotermékek – az első találkozás
Törvényalkotás és szabályozás az Európai Unióban

Mindjárt az elején tisztáznunk kell két egyszerű kérdést. Mi a különbség a bio és a hagyományos termékek között? Vajon értelmezhető a különbség úgy, hogy az a bio, ami a hagyományos termékekkel összehasonlítva átlagosan huszonöt százalékkal drágább? Először is, a bioélelmiszerek magasabb ára annyiban indokolható, amennyiben figyelembe vesszük a természetes eredetet, a minőséget, a magas tápértéket, az adott termelő támogatását és a környezetvédelmi megfon-tolásokat. Az ellenőrzött ellenőrzött termelésnek nagyobb az élőmunka-igénye, idényjellegű és az esetek többségében a termelés kis méretekben folyik. Tekintettel a bioélelmiszerek kémiai anyagok hozzáadása nélkül történő feldolgozási és raktározási folyamataira, ezen termékek szavatossági ideje is rövidebb, s ez gyakoribb feldolgozást, csomagolást és szállítást kényszerít ki. Bioélelmiszerek termelése során nagyobb a kockázata annak, hogy valamilyen veszteséget szenvedünk el, s a természetnek való kitettség is nagyobb. Mit tekint bionak az EU? Mi az, ami tilos a BIO tanúsítvánnyal rendelkező termelők és tenyésztők számára? 


A rebarbara – a majdnem elfeledett zöldség

Már megszoktuk, hogy szinte bármilyen egzotikus zöldséget vagy gyümölcsöt megvásárolhatunk. Azt mondják: „Ha új barátra lelsz, ne feledd a régit!”. Viszont mi valamiért mégis megfeledkeztünk a rebarbaráról, nagyanyáink kertjének első tavaszi zöldségéről. Ezért is szeretnénk most őt feleleveníteni. Annak ellenére, hogy a legtöbben gyümölcsnek feltételezik, nem az, hanem évelő zöldség, melyet 6-10 évig is gondozhatunk. Igényei nagyon szerények, a legtöbb kárpát-medencei régióban termeszthető. Csupán azzal kell számolni, hogy a magasabban fekvő területeken a termés később érik, mint a melegebb részeken. A rebarbara masszív növény, ami mélyen gyökerezik és a felszín alatt raktározó gyökérgumót képez. Hogyan készíts rebarbarakoktélt?

 


A nagy csalán

Az egyik legrosszabb gyomnövénynek tartják, szinte kiirthatatlannak tűnik, ám a konyhában mégis pótolhatatlan. Talán nem is kellene róla túl sokat írni, hiszen a csalánról mindenki tud legalább egy keveset. Bár az utak mellett szinte folyamatosan fellelhető, a gasztronómiában mégis nagyon rövid ideig használható fel, az ételekhez ugyanis csak nagyon fiatal és zsenge korában illik az íze. Körülbelül egy hétig szedhető le, hideg és zord idő esetén pedig maximum két hétig. Később pedig egészen a hegyekig kell utazni érte, vagy várhatunk a következő évig. Szerencsére a legjobb csalánszedési időszak általában húsvét körül jön el – talán ezért is jut eszünkbe a csalánról elsőként a húsvéti töltelék. Hogyan készíts csalánnal töltött csicsókakrokettet?

 


Makrobiotika – A hatékony, de megengedő rendszer

Kedves Olvasó! Fekete Éva vagyok, hat éve váltottam a hagyományos étrendről a makrovegánra. Azon kevesek közé tartozom, akik nem kényszerből, betegség miatt döntöttek így. Egész egyszerűen jött a hívás, és én követtem. Megtanultam a természetes ételkészítést, az egészségtudatot, magamévá tettem az életigenlést és önmagam szeretetét. Ételem a gyógyszerem, és gyermekeim (11 és 7 évesek) is száz százalékban szintetikusgyógyszer-mentesek. Tarts velem! Mert egészségesnek és boldognak lenni természetes. Már Hippokratész tanításaiban is jelen volt és a régi kínai és japán jógázók is már e rendszer szerint étkeztek. Európában dr. Hufeland, német orvos a XVIII. században könyvet is írt róla. A klasszikus makrobiotikus diéta megen-gedi a halfogyasztást, odafigyel az alacsony só- és zsírbevitelre, előnyben részesíti az összetett szénhidrátokat, nem használ finomított, feldolgozott alapanyagokat, így tökéletes alternatíva a hagyományos, a vegetáriánus és a vegán étrenden élőknek Mit ehetsz és mit nem? Miért makrobiotika?

 


Interjú Gyuri bácsival, a bükki füvesemberrel

A Bükk-hegység ormai között, Bükkszentkereszten él egy mára országos hírnévre szert tett, idős úr, aki a gyógynövények, a természetes gyógymódok talán leghitelesebb ismerője hazánkban. Ő a betegségek – köztük civilizációs nyavajáink – nagy ismerője, aki az orvosokban hisz, de a gyógyszeripar egyes „vívmányaiban” már kevésbé. Az alábbiakban számtalan természetes praktikáról, megelőzési és gyógymódról mesél érdekesen, meggyőzően. Érdemes figyelni rá.